Çizgi Film - Uzay Araçlari - Uzay mekigi firlatma gösterisi

Çizgifilmi beğen:
Roket nasil tasinir? Roket kimleri tasir? Uzaya gitmek için seçilen pilotlar, (kapali yere tikilarak kolostrofobisi olup olmadigi gibi) bir dizi testlerden ve (uçuslar, agirlik merkezi vs.) egitimlerden geçtikten sonra, firlatmaya son bir hafta kala mürettebat karantinaya alinir. Bunun amaci mikroplardan arindirmadir. Yani muhtemel vücüt direnci kirilma ihtimaline karsi vücutta bulunan mikrorganizma sayisini hastalik yapamiyacak seviyede tutmak içindir.
Egitim uçuslari, uzay mekiginin delta kanat yapisinin süzülüs karekteristigine göre dizayin edilmis bir Gulfstream-2 uçaginda yapilir. Esasinda çizgi filmdeki gibi olmayip.Nihayet firlatmaya bir gün kala, yakit tanklarina sivi hidrojen ve sivi oksijen doldurulur. Roketin itis gücü 7,000,000 pound civarindadir. Mekigin, yakit tanklariyla birlikte toplam agirligi ise 4,500,000 pound. Agirlik/güç orani bire biri fazlasiyla asiyor. Kokpitte, pilotlari çok fazla bir is yükü beklemiyor. Çünkü bütün islemler mühendislerce halledildiginden, sistem geri sayimi tikir tikir isliyor. Firlatmaya 5 dakika kala, pilotlar yardimci güç ünitesini çalistirir. Bu asama, artik kalkip kalkmamak için son karar asamasidir zira bundan daha fazla bekleme kabiliyeti yoktur.
Firlatmayi takiben mekigin kuyrugu, destekleyici kulenin bas hizasina geldigi anda sürat, saate 100 mile (180 km) ulasmistir bile. Bu noktada hissedilen, G kuvvetinden ziyade sarsintidir. Arkada kalan dumanlarin çogu, isi regülasyonunu saglamak için firlatma anida egzozlara sikilan sudur. Bu suyun sikilmasinin bir diger amaci da gürültüyü bastirmak içinir. Çünkü bu esnada olusan ses düzeyi, içerde dayanilmaz bi hal almakta ama neyse ki astronot elbiseleri ve kask, nisbeten önleyici olmaktadir. Gürültü ses hizi asilana kadar devam ediyor. Yerden yaklasik 15,000 feet (4,500 metre) yükseklikte ses hizi geçiliyor ve artik sarsinti ve sok dalgalari geride kalip, nisbeten sakin bir seyir basliyor. Atmosferin disina çikana kadar ses hizi birkaç kez daha geçilecektir.
Kati roket yakiti tasiyan iki tank, firlatistan 2 dakika sonra bitiyor ve mekikten ayriliyorlar. Sonraki 6.5 dakika süresince atmosferin disina çikmak için ana motor çalistiriliyor.
Bu esnada sürat saate 18,000 mile (yaklasik 32.400 km) ulasiyor. Ve firlatilistan agiriksiz ortama geçis, sadece 8.5 dakika sürüyor. Thematica oyunlarindan bu oyunu seçip roketleri tren vagonuna yükleyip roket rampasina yerlestirebilirsiniz . keyifli oyunlar dileriz
Reklam
Reklam

Diğer BebeTürk çizgifilmleri